piatok 21. júla 2017

Ako Peking pred štartom atletického sviatku uzdravoval oblohu

"Ale ja ich nepočúvala," priznala 36-ročná Američanka. "Popol mi padal na hlavu a ja behala. Moje pľúca sú teraz rozhodne pripravené. "

Britka Jessica Ennisová-Hillová, ktorá v nedeľu triumfom zakončila dvojdňová púť sedmibojařek, a jej krajan Mo Farah, v sobotu zlatý v závode na 10 tisíc metrov, tento rok dostávali od reprezentačných doktorov konské dávky antioxidantov, aby vytvorili imaginárny štít na toľko obávané pekinskej klímu.

Hniezdo zahalené v opare

< p> Česká steeplerka Lucie Sekanová rozprávala, ako smogová perina zakryla minulý týždeň tréningový štadión. "Takže ten hlavný nebol skoro vidieť," tvrdila Češka.Pritom obe športoviská v olympijskom parku delí od seba sotva pol kilometra.

"Po prílete to bolo dobré, ale ďalšie dva dni tu smog sedel," popisovala 26-ročná atlétka a ako vytrvalkyně sa obávala, ako mix dymu a hmly ovplyvní jej ďalší výkony. "Je to taký ťažký vzduch, nemôžete sa v ňom vôbec nadýchnuť z plných pľúc."

Britský denník Daily Mail spočítal, že hltať celý deň pekingský vzduch má rovnaký efekt, ako by ste vyfajčili 40 cigariet. Možno aj preto vlani v októbri do mestského maratónu štartovali tisícky ľudí s respiračnými maskami.

Svetovej agentúry pred začiatkom majstrovstiev sveta plnili internet správami, že čínsku metropolu väčšinu dní halí mliečny opar a že bude kulisou všetkých pretekov mimo Vtáčie hniezdo .Lenže v Pekingu ako by mali na smog vypínač. Ako by teraz, keď mesto po deväť pretekárskych dní sleduje celý atletický svet, chceli ukázať, že ide len o predsudky a že ovzdušie v 21milio nové megalopola je vlastne úplne v poriadku.

"Prekvapili," kývol skoku o tyči Jan Kudlička . "Je celkom jasno, to som nečakal. Myslel som, že sa vyhecovali iba počas olympiády, kedy obmedzili prevádzku a čistili vzduch, ale aj teraz je to tu celkom znesiteľné. "

Odmietam pretekať

Číňania zaviedli špeciálne opatrenia, aby aspoň na oných deväť dní šampionátu zaistili modrú oblohu a zásoby kyslíka. Ich kroky pripomenuli tie spred siedmich rokov, hoci kritike sa neubránili ani vtedy.Maratónsky legenda a astmatik Haile Gebrselassie sa v roku 2008 oboril, že v takých podmienkach o olympijský úspech bojovať nemieni. "Znečistený vzduch v Číne je hrozbou pre moje zdravie," kritizoval Etiópčan.

Vraky musí preč z ciest

Ako pred rokmi niektoré dni môžu do mesta len vozidlá s párn ymi číslami na poznávacích značkách, v tých opačných zase nepárne.A liečba oblohy nad Pekingom sa, zdá sa, darí. "Nerobíme to len kvôli olympiáde, ale aj kvôli našim ľuďom," hovoril Šen Süe, ambasádor zimných olympijských hier v Pekingu 2022.

Snáď aby sa podobné témy neriešilo za sedem rokov znova, zlatý krasokorčuliar z Vancouveru sľúbil: "Bez ohľadu na naše usporiadanie vzduch v Pekingu vyčistíme!"


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára