utorok 11. apríla 2017

Ľudový rozprávač Mourinho aneb je odchod Maty vážne tak náhly?

V značne búrlivej atmosfére opúšťa Chelsea Juan Mata, ktorý onedlho podpíše zmluvu v Manchestri United. Je len málo fanúšikov Blues, ktorí sa nad nečakaným odchodom dva roky jedného z najlepších hráčov ligy aspoň nepozastaví, z viacerých dôvodov. Ústrednou postavou všetkých diskusií je José Mourinho, ktorý dal bez hnutie brvy transferu zelenú…
Najväčší - a celkom nečakaný - prestup januára (ku ktorého dovŕšení zrejme ostávajú už len formality) sa zrodil pred pár desiatkami hodín ako blesk z čistého neba potom, čo s ponukou za Juana matu pribehol na Stamford Bridge David Moyes z Manchestru United, respektíve jeho zástupcovi.V Chelsea to síce nikto nečakal, ale akoby na túto variantu boli už dávno pripravení. Ako inak si vysvetliť, že Juan Mata odcestoval do Manchestru len pár hodín po tom, čo sa vôbec vážny záujem Červených diablov prevalil do tlače a potvrdila ponuka.
Presne tak - � �e sa všetko zomlelo veľmi rýchlo - popisoval celý obchod José Mourinho na dnešnej tlačovej konferencii pred pohárovým zápasom so Stoke, kde však novinárov žiadne stretnutia nezaujímalo. Hovorilo sa prakticky len o mätovú. A potom o jeho náhrade, Mohamedovi Salah z Bazileja. Zostáva však otázkou, ako veľmi Mourinho hovoril pravdu.
Na tlačovke totiž pôsobil trochu schizofrenickym dojmom.Respektíve pred novinármi dnes vystúpil José Mourinho, ktorý hovorí niečo iné, než neskôr činí. Keď opomenieme, že v decembri hlásal, ako sa môže Chelsea tešiť na pokojné prestupovej obdobie, a do konca tohto týždňa do klubu príde alebo z neho odíde s najväčšou pravdepodobnosťou dohromady šesť hráčov, jeho vyhlásenie na adresu Juana Maty, miláčika modrého publika, sú pomerne zarážajúce, ak chcete presne v štýle portugalského rozprávača: Mourinho to s novinármi, fanúšikmi i celú futbalovú verejnosťou vždy vedel. D o médií si hovoril, čo sa mu práve hodilo, nehľadiac na to, či to bola pravda alebo nie. Získal si tým veľa fanúšikov aj mnoho nepriateľov.Len niekoľko jeho dnešných viet však dokazuje, že si portugalský manažér vie ohnúť realitu tak, aby nakoniec z celého prípadu vyšiel ako ten správny, férový človek.
Juana Matu dokonca označil za klubovú legendu, ktorá toho pre Chelsea mohla ešte veľa urobiť, aby potom vzápätí bežal podpísať jeho povolenia k odchodu. Keby o matu Mourinho skutočne toľko stál a skutočne veril, že môže byť pre Chelsea prospešný, rozhodne by ho nepúšťal do Manchestru United.
Nepárne sú vety o tom, že si hráči zaslúžia rešpekt a že si zaslúži hrať tam, kde chcú. Teda minimálne v kontexte mätový odchode a jeho cieľovej destinácie.Mourinho sa dnes vykreslil do úlohy mätový spasiteľa, ktorý ho vlastne vyslobodil z trápenia, a fanúšikom ešte poradil, aby boli za Matu šťastn í. Lenže futbal nie je žiadna tržnice a ak má hráč v klube platný kontrakt, chodí mu na účet pravidelná týždenná gáže a je uprostred sezóny, jeho zamestnávateľ predsa nemôže skákať tak, ako si hráč píska.
Inými slovami, José Mourinho sa tu úplne zříkává zodpovednosti za Matův odchod a snaží sa nám povedať, že vlastne len urobil španielskemu reprezentantovi láskavosť, keď mu povedal áno. Pravda je ale inde. Keby Mourinho nechcel, Mata teraz sedí v Londýne a žiaden prestup do Manchestru United sa nekoná.V očiach verejnosti a najmä fanúšikov bude ale na Mourinha vnímať v lepšom svetle, než keby si skutočnosť neupravil. Ono predsa len predať obľúbenca ochozov nie je len tak a rodák zo Setúbalu usúdil, že keby na rovinu povedal, že sa mu Mata jednoducho nehodí do systému a nepotrebuje ho, neuspeje.
Ďalším veľmi zaujímavý bodom je Finančné Fair Play, na ktoré sa Mourinho v prípade Maty odvolá val ako na poľahčujúcu okolnosť jeho odchode. Pritom z hľadiska FFP nedáva okamžitý Matův predaj príliš zmysel.Teda za predpokladu, že Chelsea nemá v pláne v posledných dňoch januárového prestupového okna ešte vysádzať všetkých 40 miliónov libier (ktoré zrejme za Matu zhruba inkasuje) napríklad za nového útočníka. Mourinho to síce dnes poprel, ale to nie je príliš smerodajné. Časť peňazí Chelsea obratom pošle za Mohameda Salaha do Bazileja, ale to rozhodne nie je ten dôvod, prečo by bolo z finančného hľadiska treba predávať matu.
Oveľa väčší zmysel by dávalo, keby si Chelsea predaj Maty schovala až na leto, kedy by sa odtrhnutá suma započítala do kníh pre sezónu 2014/2015, a tým pádom by mohla túto sumu bez "ujmy" využiť na nákup nového hráča po skončení sezóny.Ak matu predá teraz, otvorí sa jej priestor pre okamžitý nákup nového drahého hráča už teraz, ale v lete bude manévrovacie pozíci e - z hľadiska FFP - opäť zložitejšie.
O poslednom výroku na tému predaja hráčov k najväčším rivalom, nech si urobí každý obrázok sám.

Aj sám Mourinho hovorí, že je jeho pozícia vo futbalovom svete možná ojedinelý. Až čas ukáže, či ak sa náhodou s predajom Juana Maty príliš neukvapil.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára